BIP
Wybierz język
pl

Warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży

A A A

Organizator LDG Krajna i Pałuki

Kategoria Inne

Data

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

wraz z partnerami

zaprasza dzieci i młodzież w wieku szkolnym

– mieszkańców powiatu nakielskiego –

do udziału w kulinarnych zajęciach edukacyjnych

organizowanych w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”.

 

Kulinarne zajęcia edukacyjne to cykl warsztatów kulinarnych obejmujący:

1. Jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni”:

a. zakres tematyczny: potrawy tradycyjne regionu Krajny – produkty i potrawy mączne, w tym chleby;

b. termin warsztatu: 19.04.2018 r.

c. miejsce realizacji: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie;

d. czas trwania: 5 godz. (w tym: 1 godz. lekcji muzealnej pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”).

2. Jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”:

a. zakres tematyczny:

  • „Krajeńskie Smaki – wiosna” – produkty i potrawy z dziczyzny (termin: maj 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia Nasza Krajna);
  • „Krajeńskie Smaki – lato” – produkty, potrawy i przetwory z owoców i warzyw; (termin:  wrzesień 2018 r., miejsce: obszar LGD Krajna nad Notecią);
  • „Krajeńskie Smaki – jesień” – produkty, potrawy i przetwory z grzybów i owoców lasu (październik 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia LGD Krajna Złotowska);
  • „Krajeńskie Smaki – zima” – produkty i potrawy z gęsiny i karpia (termin: listopad/grudzień 2018 r., miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie).

b. czas trwania warsztatu w każdym zakresie tematycznym: 5 godz. (w tym: 1 godz. wykładu z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”).

Warsztaty każdorazowo zakończone zostaną wspólną degustacją przygotowanych potraw.

 

ZASADY REKRUTACJI ORAZ UDZIAŁU W WARSZTATACH:

1. Uczestnikiem warsztatów mogą być mieszkańcy powiatu nakielskiego w wieku szkolnym (dzieci i młodzież).

2. Uczestnik warsztatów nie może być pełnoletni. Pod uwagę brany jest rok urodzenia.

3. Uczestnikiem warsztatów może być osoba małoletnia, której rodzic/ opiekun prawny wyraził zgodę na jej udział w projekcie.

4. Rekrutacja uczestników warsztatów dokonywana jest za pośrednictwem Formularza zgłoszeniowego.

5. Formularz zgłoszeniowy winien być wypełniony na udostępnionym wzorze (do pobrania na stronie: www.krajna-paluki.cna.org.pl) i podpisany czytelnie przez rodzica/ opiekuna prawnego kandydata na warsztaty.

6. Formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć do biura Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” do dn. 16.04.2018 r. włącznie:

  • osobiście: do siedziby Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w Nakle nad Notecią, od poniedziałku do piątku, w godz. od 8.00 do 16.00;
  • pocztą tradycyjną: ul. Powstańców Wielkopolskich 6, 89-100 Nakło nad Notecią;
  • pocztą e-mail na adres: partnerstwo.naklo@wp.pl (w tytule wiadomości należy wpisać: zgłoszenie na warsztaty kulinarne).

7. O terminowości złożenia Formularza zgłoszeniowego decyduje data wpływu do biura LGD.

8. Złożenie Formularza zgłoszeniowego nie jest równoznaczne z zakwalifikowaniem kandydata do warsztatów.

9. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (20 osób), o ostatecznym zakwalifikowaniu kandydata do udziału w zajęciach zadecyduje kolejność zgłoszeń.

10. Uczestnik warsztatów zobowiązany jest uczestniczyć w całym cyklu zajęć, na który składają się: jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni” oraz jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”.

11. Każdy uczestnik warsztatu wprowadzającego „Krajna od kuchni” winien wziąć udział w jednym z czterech warsztatów zbiorczych „Krajeńskie Smaki”. Podział na grupy zostanie dokonany podczas warsztatu wprowadzającego.

12. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zapewnia uczestnikom dojazd na miejsce warsztatów odbywających się wyłącznie poza obszarem powiatu nakielskiego.

13. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

14. Materiały na warsztaty zapewniają Organizatorzy, tj. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska, Stowarzyszenie Nasza Krajna, Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.

15. Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie” dofinansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

LGD Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X