BIP
Wybierz język
pl

Dziennik z podróży do Słowenii II – dzień 5

A A A

Piąty dzień naszych praktyk zawodowych rozpoczęliśmy wizytą w Cebelarski Center Gorenjskie, gdzie pokazano nam proces pozyskiwania i przetwarzania miodu. Mieliśmy okazję zaprezentować nasze talenty artystyczne, każdy własnoręcznie przygotował świeczkę z wosku pszczelego. Podziwialiśmy tradycyjne dla tego terenu geograficznego ule, na których znajdowały się panele-wloty do uli z rysunkami o tematyce religijnej lub żartobliwej. Następnie wybraliśmy się do wielopokoleniowego gospodarstwa rolnego, zajmującego się produkcją i przetwórstwem mleka. Oprowadzono nas po farmie, na której mogliśmy zobaczyć hodowane tam zwierzęta. Miłą niespodzianką była degustacja jogurtów, serów oraz ciast przygotowanych przez gospodarzy. Drugą część dnia spędzaliśmy zwiedzając Bled, znajduje się tam jeden z najstarszych zamków w Słowenii. Zobaczyliśmy, m.in. muzeum, a z zamkowego tarasu mogliśmy podziwiać jezioro Bled i wyspę, na której znajduje się kościół. Istnieje legenda, według której przyszły Pan Młody musi wnieść swoją ukochaną po 99 schodach na szczyt wieży kościoła, jest to forma przypieczętowania ich miłości. Dzień zakończyliśmy słodkim akcentem, całą grupą wybraliśmy się do kawiarni, gdzie mieliśmy okazję spróbować regionalne kremówki i ciastka. Ciekawostką dnia jest to, że w zeszłym roku pewien Austriak wyłowił z jeziora Bled 2,5 metrową rybę.

Tekst: Weronika Stopa

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X