Oficjalny portal Powiatu Nakielskiego

"Zdrowie na talerzu"

alt=

Logotyp Partnerstwa dla Krajny i Pałuk

W ramach projektu "Akceptuję", którego celem jest aktywna integracja i aktywizacja społeczna 10 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym z powiatu nakielskiego, realizowano kolejne zadanie.

ZADANIE 2: „ZDROWIE NA TALERZU”

W ramach zadania przewiduje się przeprowadzenie 30 godzin zegarowych zajęć z dietetykiem. Jedne zajęcia będą trwały min. 3 godziny zegarowe. Zaplanowano na zajęciach poczęstunek kawowy. Planuje się zorganizowanie 10 spotkań. Zajęcia mają na celu aktywizację społeczną i poprawę stanu zdrowia. Zajęcia poprowadzi doświadczony dietetyk.

Planowane zagadnienia poruszane na zajęciach: piramida żywienia i zalecenia żywieniowe; zajrzyj głębiej poznaj - błędne koło nawyku; żywienie w cukrzycy typu 2; dzika strona jedzenia- produkty naturalne, ekologiczne, nieprzetworzone; prawidłowe żywienie, zdrowe nawyki żywieniowe warunkiem szczęścia; cztery psychologiczne aspekty prawidłowych zachowań żywieniowych; żywienie w schorzeniu DNY-moczanowej; rak – współczesna choroba cywilizacyjna; biologiczne uwarunkowania rzutujące na fizjologię głodu i sytości; jak oceniać walory zdrowotne produktów na podstawie etykiety. (opcjonalnie wycieczka do sklepu); składniki motywacji – autonomia, relacyjność, kompetencje; rola aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Dokładna tematyka zostanie dostosowana do potrzeb i oczekiwań grupy.


Planuje się, że zajęcia będą miały też wymiar praktyczny. Uczestniczy dowiedzą się jak przygotowywać proste i smaczne koktajle i smoothie. Dlatego planowany jest zakup blenderów (2 szt.) i wag (2 szt.) umożliwiających ważenie składników i przygotowanie w sali szkoleniowej koktajlu. W związku z przygotowywaniem napojów planuje się zakup takich produktów jak warzywa, owoce, mleko, sok, orzechy, itp. niezbędnych do przygotowania napojów. Chcemy pokazać uczestnikom jak w prosty sposób urozmaicić jadłospis, przygotować menu, które jest pełne składników odżywczych i witamin a jednocześnie łatwostrawne.

Każdy uczestnik otrzyma komplet książek o tematyce zdrowego żywienia, dostosowany do potrzeb grup. Proponowane pozycje to: „Antyrak”; „Historia wewnętrzna”; „Food Pharmacy” Zakładamy, że książki będą bardziej przydatne niż materiały przekazane na nośnikach elektronicznych.

Książki dla uczestników projektu

Uczestniczki projektu Akceptuję podczas zajęć

Uczestniczki projektu Akceptuję podczas zajęć

Projekt objęty grantem realizowany w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność wdrażanej przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi 11 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.